The Story of the Artesian Rural, Kathun Subdistrict, Phipun District, Nakhon Si Thammarat Province. The traditional way of life of the southerners, including farming, hunting, and tapping rubber trees, was drowned and disappeared from a mudslide and log landslide in 1988. Leaving only memories and the ruins and the natural recovery of the area. It has been called Switzerland, Thailand at present. However, one of the things that has remained and become the main way of life today is rubber farming.

In my context, I have a strong connection with the area. My whole family has a rubber farm plantation, and my friends and acquaintances are also direct rubber tree man. They goes tapping a rubber tree and have a small cottage for rest called “Ka Nham“. They use their life as a labour. The farmer owner never think of them. They only think about latex they get and price of money they get. But they never saw the person who do work for us. They value the rubber farmers' daily beats. They’re seen as a worker who only generates money to collect rubber waste. The question is, how is his quality of life? Is his sleeping place okay? Is it the cottage be able to dodge rain or the sunlight? Is their quality of life good enough compared to a worker who has to doing work in the night and eating in late time? They also have to face the problem of low-value rubber that is not enough to live with. They had to find other options to do extra work in order to survive. Today, Pause In, the memorial shelter project wants to create a space. To solve the problems of the quality of life of rubber farmers and to solve the problem of intermittent low prices as one of the ways to deal with the problem of rubber prices at that time.

The concept design is “Among what they have” it means that We will have improve their life by the materials they all have to decrease a cost and to be the modular for any rubber tree man who want to made it by themselves. We want to reuse, reduce, recycle, And the materials that we use is the Para rubber wood from cutting a few tree and replace by KA NHAM or the shelter on it. And using the defected rubber sheet which can’t sell to make an construction and decorative or furniture. We solve the problem of farmer by understanding and use the design to solve the problem of the shelter. And solve the problem when the rubber is low price by making the Para rubber stock storage .All the things we do is to No disturb the nature but what to be a part of nature, Preserve the local lifestyle, Preserve the forest nature and empathy the rubber farmer as a human who deserve to have a good life quality as anyone and want to be the beginning and a prototype idea not for only Thailand but also for other country in Asia.

CONVERGE: RECONNECT

Due to space limitations within urban areas and the lack of community spaces, many individuals tend to overlook the joy and fulfilment that comes from engaging in conversations and enjoying time with others within the community.

Emerald Nexus, a community project situated in Talad Noi, aims to revitalise unused canals by designing an inclusive environment that preserves the natural beauty of the area while establishing a new standard for a community-driven learning city.

To ensure the park remains accessible to the public rather than being privately owned, a self-sustaining business model and program have been devised since the project's inception.

In this Project, seven distinct locations surrounding the site have been selected, each possessing its own unique identity and characteristics. The objective is to identify the most suitable and efficient areas for the program. These seven locations will be interconnected through a grand platform spanning across the canal, creating a network that facilitates learning, craft community, and recreational spaces. Together, these components converge to design a space catering to individuals of all interests and ages, providing them with an ideal setting to spend quality time with their families.

The first node, situated in close proximity to the Chaopraya River, serves as a welcoming program meticulously designed to captivate and invite visitors.

The second node focuses on fostering a community of woodcraft enthusiasts, providing them with a dedicated space to hone their woodworking and handicraft skills. Additionally, it serves as a hub for studying the sustainability of wood as a material.

The third node brings together individuals interested in auto parts, offering a platform for repurposing and transforming unused auto parts into innovative and valuable creations. It also facilitates the development of steel craft skills for those interested in the field.

Node four, strategically chosen due to its proximity to the local community, serves as a potential community hub. It encourages both locals and outsiders to gather, exchange ideas, and discuss collaborative initiatives aimed at enhancing the community.

Node five operates as an independent urban studies laboratory, a space for urban think-gathering, and a center for knowledge and data management. It also plays a crucial role in facilitating community engagement. The node offers comprehensive consultancy support for urban studies research and serves as a primary workspace for urban development students.

Node six acts as a recycling centre, providing an opportunity for individuals to learn the value of repurposing discarded items that are often perceived as trash. Here, visitors gain insights into creative and sustainable reuse through redesigning efforts.

Node seven, functioning as a pavilion, acts as a pivotal connection point to the city, enabling easy access to the city centre.

Every node serves as a guide, highlighting the unique characteristics of each community. Moreover, it integrates all the green spaces within the study area, establishing a network of interconnected green areas that locals can conveniently visit within a 15-minute walk.

The park situated on the canal serves as a paramount aspect of this project. Its construction employed a modular approach, utilising a triangle shape that ensures efficiency and sustainability throughout both the construction phase and long-term maintenance. Each module is designed to support the weight of soil and medium-sized trees. 

Additionally, the park functions not only as pedestrian bridges connecting the various communities but also integrates four sustainable technologies, namely solar cells, Fasai air purification technology, and water treatment technology, into its design, aligning with the concept of a learning city.

The park and each node are conceptually designed with lines inspired by the traditional Thai House, fostering harmony with the local buildings while exemplifying the community's boundless imagination and preparedness for the future.

Moreover, the park incorporates the "BENJA AGRICULTURAL TECHNIQUE" to foster biodiversity. Through the cultivation of plants in five tiers, an ecosystem reminiscent of a forest is created, fostering rich biodiversity and maximising land utilisation for optimal benefits.

From COVID-19, therefore creating a learning centre for coping with death. It would help people to face their fear of death and be ready to think and talk about how they would like their lives to end, so that they could live well even in those final days. The project is divided into three parts.

1) promote acceptance of death 

2) planned death

3) talks/activities about death

The first part of the project is to help people coping with death emotionally by designing a space that corresponds to the emotional states of a person facing death according to Dr. Elisabetn Kubler Ross's theory. For the second part of the project, there will be a space that provides an opportunity to plan their death. There will be doctors to help planning for their final treatment and also lawyers and travel stylists to provide support in planning their life journey before its ending. Finally, there will be a space for open discussions about death and for participating in death-related activities. The main aim of this space is to normalise the subject matter, so that people would feel less alienated about planning their death.

From people’s fear of death, this project is designed by the concept of “Kwan calling”. Kwan is an ancient traditional belief in Southeast Asia. It is believed that a human is composed of body and Kwan, but when faced with emotional events, Kwan may be lost from a person. So, there is a ritual for calling Kwan back, to make it stay with us forever.

AYDA-Awards Logo

The AYDA Awards is part of Nippon Paint’s vision to nurture the next generation of Architectural and Interior Design talents. It serves as a platform to inspire students of these disciplines to develop their skills through cross-learning.

Terms & Conditions

|

Privacy Policy